Recept:
Jáhly nasypte do cedníku a několikrát spařte vroucí vodou. Jáhly tak nebudou hořké. Do hrnce dejte tři čtvrtě litru vody a přiveďte k varu, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla hustá kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty. Formu vymažte máslem a vysypejte pohankovou moukou. Rozetřete do ní polovinu těsta, na těsto naskládejte švestky a překryjte druhou polovinou těsta. Vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte asi hodinu.
Pečení:
60 minut při 160°C
Doba přípravy:
30 minut bez pečení
Ingredience:
- 200g jahel
- špetka soli
- 4 vajíčka - žloutky a bílky zvlášť
- 150g moučkového cukru
- 1/2 kávové lžičky mleté skořice
- 100g rozinek
- 100g vlašských ořechů nasekaných nadrobno
- 200g švestek nebo švestkový kompot
- máslo a pohankovou mouku na vysypání formy