Jahelník bez lepku

Recept:

Jáhly nasypte do cedníku a několikrát spařte vroucí vodou. Jáhly tak nebudou hořké. Do hrnce dejte tři čtvrtě litru vody a přiveďte k varu, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla hustá kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty. Formu vymažte máslem a vysypejte pohankovou moukou. Rozetřete do ní polovinu těsta, na těsto naskládejte švestky a překryjte druhou polovinou těsta. Vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte asi hodinu.

Pečení:

60 minut při 160°C

Doba přípravy:

30 minut bez pečení

Ingredience:

  • 200g jahel
  • špetka soli
  • 4 vajíčka - žloutky a bílky zvlášť
  • 150g moučkového cukru
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • 100g rozinek
  • 100g vlašských ořechů nasekaných nadrobno
  • 200g švestek nebo švestkový kompot
  • máslo a pohankovou mouku na vysypání formy

Kontakt

napeceme@tradicnibuchty.cz

+420 736 530 090

Bož. Němcové 754, 688 01 Uherský Brod