Recept:
Nejdříve si uvařte 2 kafíčka z čerstvě pomleté kávy, jedno nechte vychladnout a jedno pro Vás, ať Vás pečení baví. Zapněte troubu na 180°, aby se předehřála. Máslo rozpusťte, ale nevařte a dejte vychladnout. Připravte si všechny suroviny a přísady, smíchejte si ručně zvlášť suché a tekuté ingredience, nešlehejte ve šlehači. Potom obě směsi spojte, naplňte formičky do poloviny, vložte kousky čokolády a pak doplňte těstem formičky asi půl centimetru pod okraj, aby vytvořily čepičky.
Mně se osvědčilo péct muffiny bez papírových košíčků, do těch je dávám až po upečení, protože tak spousta těsta i čokolády nezůstane na košíčku. Podávejte je vlažné, dokud je čokoláda rozpuštěná, nikoli však teplé, neboť čokoláda je uvnitř horká. Pokud je budete jíst později, doporučuji půl minutky nahřát v mikrovlnce, aby se čokoláda rozehřála. Místo čokolády hořké je možné dát i bílou čokoládu nebo nutellu, ta zůstane pořád vláčná.
Pečení:
25 minut při 180°C
Doba přípravy:
10 minut bez pečení
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 110 g cukru krupice
- 2 polévkové lžíce holandského kakaa
- prášek do pečiva
- kávová lžička jedlé sody
- kousky nasekané čokolády - 70% podíl kakaa
- špetka soli
- 2 prošlehaná vejce
- 250 ml bílého jogurtu
- 50 ml kávy (možná je i bez kofeinu)
- 85 g másla, rozpuštěného a vychladlého
- nastrouhaná pomerančová kůra (není nutná)
- trochu mléka, pokud bude těsto moc hutné